SRL sau PFA

Ai luat in considerare sa iti dezvolti o afacere si sa infiintezi o firma in 2023?

Pentru a putea sa iti pui mai usor in practica dorintele si ideile, trebuie sa fii familiarizat cu cateva aspecte importante legate de procedura de infiintare a unei microintreprinderi. De obicei, majoritatea celor care doresc sa isi deschida o mica afacere opteaza pentru inregistrarea ca persoana fizica autorizata (PFA). Insa, pe masura ce afacerea se dezvolta, este posibil sa fie necesara infiintarea unei microintreprinderi, mai exact deschiderea unui SRL / SRL-D.

Este important de mentionat ca microintreprinderea este o forma de incadrare fiscala a unei firme, prin care aceasta plateste un impozit stabilit ca procent din venituri (1% cota valabila 2023), spre deosebire de impozitarea pe profit (16%). Din punct de vedere juridic, microintreprinderea este de fapt o SRL / SRL-D.

La momentul infiintarii, o persoana juridica romana (SRL sau SRL-D) este considerata microintreprindere doar daca sunt indeplinite anumite conditii, mentionate mai jos, si va plati impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Incepand cu veniturile aferente anului 2023, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste urmatoarele conditii la data de 31 a anului fiscal precedent: – a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile. – capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale.

Cu exceptia SRL-urilor din sectorul HORECA (coduri CAEN: 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”, 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor), care pot depasi cifra de afaceri de 500.000 lei si sa ramana microintreprinderi pentru veniturile realizate din aceste coduri CAEN. Cu toate acestea, daca obtin venituri din alte activitati in afara acestor coduri CAEN si depasesc echivalentul in lei a 500.000 euro, sunt obligate sa plateasca impozit pe profit pentru veniturile din aceste alte activitati incepand cu trimestrul in care se indeplineste oricare dintre aceste conditii, pentru intreaga perioada in care exista contribuabilul. In cazul in care, in cursul anului 2022, societatile depasesc plafonul de 500.000 euro, dar se incadreaza in plafonul de 1.000.000 euro la data de 31 decembrie 2022, pot opta pentru continuarea regimului de microintreprindere din 2023, daca indeplinesc si celelalte conditii.

Descoperă care sunt diferențele dintre SRL și PFA în 2023

Criteriile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi forma juridică potrivită. Care sunt diferențele dintre SRL și PFA în 2023? Pentru a decide ce formă legală este cea mai potrivită pentru tine la începutul afacerii tale, trebuie să iei în considerare câteva aspecte importante. Deci, PFA sau SRL? Iată care sunt principalele diferențe. Răspunderea Primul lucru la care trebuie să te gândești este modul în care răspunzi în fața legii pentru afacerea ta. În cazul unui SRL, răspunzi doar în limita capitalului social, în timp ce în cazul unui PFA, titularul răspunde cu patrimoniul personal pentru datoriile neachitate ale PFA-ului. Atenție! Dacă deja deții sau intenționezi să înființezi un SRL și ești și asociat și administrator, situația este puțin diferită pentru ca administratorul, în calitate de reprezentant legal al firmei, răspunde pentru societate.

Ce taxe sunt de platit la PFA si SRL

De asemenea, la înființarea unei companii trebuie să evaluezi cu atenție ce taxe vei avea de plătit. În alte cuvinte, ar fi recomandat să faci o comparație între taxele pe care le ai de plătit ca SRL față de cele ca PFA. Să analizăm: SRL: ca firmă, trebuie să plătești impozitul pe venit de 1% (doar dacă ai cel puțin un angajat cu contract full time, Cifră de Afaceri sub 500.000 de euro și nu prestezi servicii de consultanță a căror valoare să depășească 20% din Cifra de Afaceri), sau impozitul pe profit de 16%, impozitul pe dividende de 8% pentru profitul distribuit asociaților sub formă de dividende, trimestrial sau anual, contribuția asiguratorie de muncă de 2,25% (doar dacă ai angajați). În această situație, va trebui să reții de la angajat și să achiți la fisc și celelalte taxe salariale (impozit salarii 10%, CAS 25% și CASS 10%), iar TVA-ul de 19% se aplică doar dacă depășești plafonul. PFA: în funcție de tipul de impozitare (în sistem real sau normă de venit), vei achita 10% impozit pe venit. Totuși, dacă depășești plafonul de 6 salarii minime, va trebui să achiți la ANAF și CAS și CASS, după cum urmează: – pentru CASS: – nivelul de 6 salarii minime brute pe ţară, dacă venitul net sau norma de venit dividendele încasate sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 12 = 36.000 lei – plafon; 36.000 x10% = 3.600 lei – contribuția)                                                                             – nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă venitul net sau norma de venit dividendele încasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 24 = 72.000 lei – plafon; 72.000 x10% = 7.200 lei – contribuția)